Kroesvee: over de auteur...

slavernij slavernijverleden wic slavenreis slavenschip slaven

Foto: Marco Bakker

 

John Meilink, geboren in 1961 te Amsterdam, is opgegroeid in de Zaanstreek en woonachtig in Den Bosch. Naast zijn werk in de ICT heeft hij bijna zes jaar aan Kroesvee gewerkt.

 

"Het idee voor Kroesvee ontstond in het najaar van 2013, toen de eerste Zwarte Piet-discussies losbarstten. Ik ergerde me aan de ingebakken misvattingen die er werden verkondigd over de slavenhandel in de 17e en 18e eeuw. De algemene opvatting is, dat de Hollanders met hun schepen lukraak de West-Afrikaanse kust afstroopten, met musketten en zwaarden het binnenland introkken en daar de inwoners van het eerste het beste dorp in de boeien sloegen. Dat is de Kunta-Kinte versie. In werkelijkheid was de slavenhandel gebaseerd op officiële verdragen tussen Afrikaanse stammen en de West-Indische Compagnie. Er is geen zwarte Afrikaan op een witte boot gezet zonder dat een andere zwarte Afrikaan daar geld voor heeft gekregen. Let wel: dat maakt de slavenhandel niet minder abject, en de slachtoffers niet minder slachtoffer, maar ik vind dat dergelijke zwarte bladzijden uit de geschiedenis wel naar waarheid dienen te worden beschreven."

"Er zijn genoeg romans geschreven over Afrikaanse slaven. Maar ik ken er nauwelijks die geschreven zijn vanuit het gezichtspunt van de handelaren. Wat dreef die mensen? Wat was hun mindset? Wat was de rol van de kerk? Hoe verging het de witte sloebers die zich jarenlang blootstelden aan ziekten en tropische ongemakken?"