Kroesvee: over de auteur...

slavernij slavernijverleden wic slavenreis slavenschip slaven

Foto: Marco Bakker

 

John Meilink, geboren in 1961 te Amsterdam, is opgegroeid in de Zaanstreek en woonachtig in Den Bosch. Naast zijn werk in de ICT heeft hij bijna zes jaar aan Kroesvee gewerkt.

 

"Het idee voor Kroesvee ontstond in het najaar van 2013, toen de eerste Zwarte Piet-discussies losbarstten. Ik ergerde me aan de ingebakken misvattingen die er werden verkondigd over de slavenhandel in de 17e en 18e eeuw. De algemene opvatting is, dat de Hollanders met hun schepen lukraak de West-Afrikaanse kust afstroopten, met musketten en zwaarden het binnenland introkken en daar de inwoners van het eerste het beste dorp in de boeien sloegen. Dat is de Kunta-Kinte versie. In werkelijkheid was de slavenhandel gebaseerd op officiële verdragen tussen Afrikaanse stammen en de West-Indische Compagnie. Er is geen zwarte Afrikaan op een witte boot gezet zonder dat een andere zwarte Afrikaan daar geld voor heeft gekregen. Let wel: dat maakt de slavenhandel niet minder abject, en de slachtoffers niet minder slachtoffer, maar ik vind dat dergelijke zwarte bladzijden uit de geschiedenis wel naar waarheid dienen te worden beschreven."

"Er zijn genoeg romans geschreven over Afrikaanse slaven. Maar ik ken er nauwelijks die geschreven zijn vanuit het gezichtspunt van de handelaren. Wat dreef die mensen? Wat was hun mindset? Wat was de rol van de kerk? Hoe verging het de witte sloebers die zich jarenlang blootstelden aan ziekten en tropische ongemakken? En de zeelui, de mannen voor de mast?"

 

"Ik wilde goed beslagen ten ijs komen. Dus heb ik veel onderzoek gedaan. Boeken, scripties, oude reisverslagen en kaarten. En het was noodzakelijk om de sfeer uit die tijd pakkend over te brengen. Maar het was mijn eerste boek; dus ik vond wel dat ik professionele begeleiding nodig had. Auteur en regisseur Cocky van Bokhoven heeft me tekstueel en stilistisch geholpen, Boekenfluisteraar Maarten Carbo met het script. Toen ik Maarten voor het eerst ontmoette zei hij: 'Je kunt heel aardig schrijven, maar het is nog geen goed boek.' Dat was begin 2016. Kon ik terug naar de tekentafel. Kroesvee is zeker twee keer herschreven."

 

"Eind 2017 was het min of meer af. Maarten was tevreden; hij heeft me toen in contact gebracht met literair agent Remco Volkers (het Kantoortje van Remco). Die was zo enthousiast, dat we met elkaar in zee zijn gegaan. Via hem zijn we bij LM Publishers terechtgekomen. Dat is precies het type uitgeverij dat bij mij past: een kleine, bevlogen club die mooie boeken wil uitbrengen."

 

"Begin 2018, tussen alle activiteiten door, ben ik begonnen aan deel twee van de reeks. Dat wordt een ander verhaal met een heel andere invalshoek, maar wel in dezelfde stijl."