Kroesvee: de illustraties

Kroesvee moest qua layout een min of meer klassiek karakter krijgen; een beetje zoals de boeken uit de jaren vijftig of zestig. Daar horen illustraties (tekeningen) bij. Alle plaatjes in het boek zijn digitaal bewerkte fragmenten van oude schilderijen en foto's. Hieronder een paar voorbeelden:

 

Slavernijverleden, slavenhandel

1. Het Kanonschot (ca. 1680), olieverfschilderij door Willem van de Velde de Jonge (1633-1707). Dit schip zou model kunnen staan voor De Westsouborgh, de kruiser die in naam van de WIC de Goudkust bewaakte.

Slavernijverleden, slavenhandel

2. Arabische Ruiter, olieverfschilderij door Adolf Schreyer (1828-1899). Het viel niet mee om een schilderij te vinden dat een typering kon geven van Muzelman Ali. Dit beeld bevat alle elementen die bij hem horen, inclusief het grijze paardje.

Slavernijverleden, slavenhandel

3. De Tabakskroeg (ca. 1630), olieverfschilderij door Adriaen Brouwer (1605-1638). Is dit Aldemar Burghoutsz? Het zou kunnen.

Slavernijverleden, slavenhandel

4. De Slag Bij Texel (1673), olieverfschilderij door Willem van de Velde de Jonge. In het boek: de Westsouborgh bombardeert het Brandenburgse fort Frederiksburg.

Slavernijverleden, slavenhandel

5. The Captive Slave (1827), olieverfschilderij door John Philip Simpson (1782-1847). Er zijn nauwelijks realistische afbeeldingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen uit de 17e eeuw. Deze man zou Quameno Ewussi kunnen zijn, die door domme pech een pandeling werd.

Slavernijverleden, slavenhandel

6. Gezicht op Dordrecht (1660), olieverfschilderij door Albert Cuyp (1620-1691). Het schip van Burghoutsz, de Griffioen, was zeker een fluitschip. Deze pakezels waren voor een groot deel verantwoordelijk voor de Hollandse suprematie op zee.

Slavernijverleden, slavenhandel

7. De Windstoot (1680), olieverfschilderij door Willem van de Velde de Jonge. De Griffioen in problemen op de Atlantische Oceaan.