Kroesvee: historische illustraties

Alle 'Zonen van Jafeth'-boeken bevatten illustraties. Voor een deel zijn dit  digitaal bewerkte fragmenten van oude schilderijen en foto's. Hieronder een paar voorbeelden uit Kroesvee:

 

Slavernijverleden, slavenhandel

1. Het Kanonschot (ca. 1680), olieverfschilderij door Willem van de Velde de Jonge (1633-1707). Dit schip zou model kunnen staan voor De Westsouborgh, de kruiser die in naam van de WIC de Goudkust bewaakte.

Slavernijverleden, slavenhandel

2. Arabische Ruiter, olieverfschilderij door Adolf Schreyer (1828-1899). Het viel niet mee om een schilderij te vinden dat een typering kon geven van Muzelman Ali. Dit beeld bevat alle elementen die bij hem horen, inclusief het grijze paardje.

Slavernijverleden, slavenhandel

3. De Tabakskroeg (ca. 1630), olieverfschilderij door Adriaen Brouwer (1605-1638). Is dit Aldemar Burghoutsz? Het zou kunnen.

Slavernijverleden, slavenhandel

4. De Slag Bij Texel (1673), olieverfschilderij door Willem van de Velde de Jonge. In het boek: de Westsouborgh bombardeert het Brandenburgse fort Frederiksburg.

Slavernijverleden, slavenhandel

5. The Captive Slave (1827), olieverfschilderij door John Philip Simpson (1782-1847). Er zijn nauwelijks realistische afbeeldingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen uit de 17e eeuw. Deze man zou Quameno Ewussi kunnen zijn, die door domme pech een pandeling werd.

Slavernijverleden, slavenhandel

6. Gezicht op Dordrecht (1660), olieverfschilderij door Albert Cuyp (1620-1691). Het schip van Burghoutsz, de Griffioen, was zeker een fluitschip. Deze pakezels waren voor een groot deel verantwoordelijk voor de Hollandse suprematie op zee.

Slavernijverleden, slavenhandel

7. De Windstoot (1680), olieverfschilderij door Willem van de Velde de Jonge. De Griffioen in problemen op de Atlantische Oceaan.

Eva Roemaat heeft in 2019 een prachtige (hoge resolutie) film gemaakt van de jaarlijkse herdenking van de slag om Grolle (1627) in Groenloo. Omdat er nauwelijks realistische schilderijen van soldaten in actie uit de 17e eeuw bestaan, heb ik toestemming gevraagd (en gekregen) om beelden uit haar film te mogen bewerken tot illustraties in de reeks 'Zonen van Jafeth'. Kroesvee bevat een zo'n bewerking.